Budapest matrica vásárlása

Minden valószínűség szerint a Budapest matricát is több módon lesz majd lehetőség megvásárolni. Arra lehet számítani, hogy a pályamatricákkal azonos módon, vagyis benzinkutakon, online felületen, illetve SMS- ben is vehetünk úthasználati jogosultságot a tervezett Budapest zónákra.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már működő online felületén a már bevált módszernek megfelelően, várhatóan a Budapest matricát is meg tudjunk majd vásárolni. Az online vásárlás kényelmes és biztonságos is, ezért jó vásárlási alternatívát jelenthet az internettel rendelkezők számára, mindössze néhány perc ügyintézéssel. A virtuális matricaértékesítő rendszer egyébként már közel tíz éve kifogástalanul működik. A NÚSZ által létrehozott weboldalon lehetőség van SMS- BEN történő vásárlásra is, a megfelelő szolgáltató kiválasztásával.

Az SMS-ben történő vásárlásnak két módja is van:

Egyrészt a NÚSZ saját weboldalán egy mobilalkalmazás letöltésével, a másik lehetséges megoldás pedig közvetlen, telefonos üzenet. Fontos tudni, hogy NÚSZ Zrt. oldalán is szereplő viszonteladói szolgáltatók tranzakciónál, valamint az ott esetlegesen felmerülő problémáknál a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. semmilyen felelősséget nem vállal. Az SMS-ben vásárlóknak, ha gondjuk akad a matricavásárlással, vagy bármilyen hibát tapasztalnak, akkor problémáikkal közvetlenül kell a konkrét viszonteladót felkeresniük. A NÚSZ Zrt. az SMS-ben történő vásárlásnál, az abból adódó esetleges károk ügyében teljes mértékben felelősségmentes.

Egy korábban - a Közlekedési Központ vezetőjétől elhangzott - nyilatkozat alapján lehetőséget látnak arra is, hogy a benzinkutatok történő árusítást kibővítenék. Ennek értelmében személyesen történő vásárlásra még egyes trafikokban is lehetőség lenne.

Az e-matricákhoz hasonlóan, várhatóan a Budapest zónákba is csak érvényes visszaigazolás, (elektronikus levél kinyomtatva, vagy SMS-üzenet megtartása) illetve matrica sorszám birtokában szabad majd jogszerűen behajtani.

A matrica valószínűleg akkor lesz érvényes, ha az, a gépjármű vezetőjének birtokában van a személyes ellenőrzés során. Ahol pedig fixen elhelyezett kamerával ellenőrzik, ott rendszám alapján derítik majd ki a zóna-jogosultságot.