Büntetés

Budapesten a dugódíj megfizetésének elmulasztása épp úgy szankciókat von majd maga után, ahogy a már érvényben lévő autópálya- és megyei matricák esetében is.

Mint tudjuk, a Budapest matrica bevezetésére a tervek szerint 2016 év elején kerül sor. Azért ekkor, mert az Európai Unió 2017-ben fogja ellenőrizni, hogy a Magyarországgal kötött – 4-es metróra vonatkozó – támogatási szerződésben foglaltak megvalósultak-e. Így tehát a jövő évi bevezetés biztosnak tűnik. Erre utaló jel, hogy a már beüzemelt mobilfizetési rendszert is ennek megfelelően tervezték, tehát azok már alkalmasak lesznek a dugódíj kifizetésére is.

A bevezetéshez azonban jó pár dolog még hiányzik. Például P+R parkolók, sűrűbb járatok és új járművek a tömegközlekedésben. Nem is biztos, hogy ezek a feltétek a dugódíj tervezett bevezetésének dátumáig biztosítva lesznek.

Szükség lenne továbbá technikai eszközökre is a behajtási díj beszerzéséhez. Az autópályákhoz hasonlóan ki kell alakítani egy megbízható kamera rendszert, amelyek a gépjárművek forgalmi rendszámait rögzítik, s melyek segítségével akár utólag is lehetőség lesz befizetni a díjat, természetesen csak akkor, ha a rendezéskor egyben pótdíjat is fizetnek a jogosulatlan használatért.

A büntetés mértéke valószínűleg hasonló lesz a már meglévő matricáknál kiszabott értékhez, de legalább is nem sokban fog eltérni attól.

Miután a kormány és a Budapest városát irányító vezetés pénzbevételi forrásként is tekint a Budapest matricára, ezért a jogosulatlan úthasználatot keményen büntetni is fogják. Türelmi időre valószínűleg a Budapest matrica esetében is számíthatunk, hiszen volt ilyen időintervallum az autópálya-és megyei matricák bevezetéseikor is.

Ha azonban a technikai eszközök megépítése sikeres lesz, s az biztosítja is a hatékony ellenőrzést, akkor valószínűleg nem fogja megérni egyetlen gépjármű tulajdonosnak sem a jogosulatlanság megkockáztatása a budapesti zónákon belül.