Oldalunk célja

Oldalunk elsődleges célja, hogy olyan információkat közöljön, melyek széles körűek és hitelesek a Budapesten hamarosan bevezetésre kerülő dugódíjjal kapcsolatban.

Demszky Gábor az Európai Uniótól – a 4-es metró építéséhez – kapott támogatás miatt vállalta a Budapest matrica bevezetését. Amennyiben a dugódíj nem kerülne bevezetésre, akkor a támogatás egy részét, vagy teljes egészét kénytelen lenne Magyarország visszafizetni Brüsszelnek. Ez komoly költségvetési gondot jelentene az országnak, hatalmas gondot Budapestnek, hiszen mintegy 180 milliárd lenne a visszafizetendő összeg. Ezért a dugódíj bevezetésére nagy valószínűséggel mindenképp sor kerül.

A dugódíj kidolgozásának részletei nem bizonyulnak egyszerű feladatnak sem a politikusok, sem a szakértők számára. Félő, hogy a kapkodás elkerülhetetlen lesz, hiszen próbaidő nem került szóba, és erre idő sincsen. Nem áll rendelkezésre hozzáférhető hatástanulmány sem, így a hirtelen bevezetés miatt megfontolt, józan érveket felvonultató szavazásról szó sincsen. Vitás kérdések is várhatóak, melyeknek nem tudni, hogy lesz-e pozitív eredményük.

Oldalunk pártoktól független, ebből adódóan teljesen reálisan és objektíven tekinthetünk a Budapest matricára. Hiteles statisztikákból és felmérésekből tájékozódunk arról is, hogy más országokban, a világ különböző részein milyen hatással működik a rendszer. Be tudjuk mutatni továbbá, hogy milyen negatív illetve milyen pozitív hatásai vannak a dugódíjnak a nemzetközi tapasztalatok alapján.

Felvázoljuk azt is, hogy a világ nagyvárosaiban milyen rendszer alapján működnek a dugódíjak, például Milánóban, Stockholmban, Londonban, illetve Szingapúrban, akik az elsők voltak a dugódíjas rendszer bevezetésében. Próbáljuk mérlegre tenni az előnyöket és a hátrányokat, és megjósolni azt, hogy milyen várható hatásai lesznek a rendszernek Budapesten.

Az információk nem kerülnek gyorsan a nyilvánosság elé, pedig a dugódíj 2016-ra nagy valószínűség szerint már bevezetésre kerül. Amilyen hamar csak lehetséges, minden tudomásunkra jutott – hiteles – információt azonnal közlünk, hogy oldalunkon minden érdekességet, adatot és tudnivalót egy helyen megtaláljon, amire szüksége van, és lesz.

Bízunk benne, hogy hasznos és érdekes információval tudunk szolgálni és minél többet tudatni a legfontosabb tervekről, tényekről és hírekről, melyek a két éven belül bevezetendő dugódíjjal kapcsolatosak.