Ellenőrzés

A megfelelő kategóriájú jogosultságot minden esetben a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni, és csak érvényes visszaigazolás megléte után szabad arra felhajtani. Ellenkező esetben a jogosulatlan úthasználat pénzbüntetést von maga után.

Hogyan fogják ellenőrizni, hogy van-e érvényes matrica?

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a díj megfizetését fixen telepített kamerákkal, és várhatóan mobil díjellenőrző, valamint mobil megállításos egységekkel ellenőrzi majd.

Az ellenőrzést – a díjfizetés érvényességét, a megfelelő jogosultság meglétét – az ellenőrzésre jogosult szervezet forgalmi rendszám alapján végzi majd kamerás figyelő esetében.

Ha megállításos ellenőrzés is lesz, ahogy más matricák esetében is, akkor a gépkocsi vezetője köteles lesz megállni az ellenőrző pontnál, és ezzel egyidejűleg a gépjármű (ha van, akkor a vontatmány) forgalmi engedélyét, valamint az érvényes úthasználati jogosultságát igazoló szelvényt a szervezet ellenőrének átadni.

Az érvényes úthasználatot, vagyis az úthasználati díj megfizetését az ellenőrzésre jogosult szervezet, bárhol végezheti, a díjköteles zónán belül. Ide tartozhatnak várhatóan a csak díjköteles részről elérhető helyek, a díjköteles zónák le-és felvezető csomóponti ágai is, melyek csak a zóna érintésével érhetőek el és nincs lehetőség parkolásra. Ezek mindössze elképzelések. A jogosultság ellenőrzése nagy valószínűséggel a zónákban lesz, a most érvényben lévő matricák ellenőrzéséhez hasonló módon.

A most érvényben lévő úthasználati díj megfizetésének célját nem a díjfizetésre kötelezett útszakaszokon lévő értékesítési helyek szolgálják!

Valószínűleg így lesz ez a Budapest matrica esetében is. Ezek a helyek a későbbi utazásokhoz szükséges vásárlást teszik lehetővé, illetve kényelmesebbé kívánják tenni azt. Tehát a díjköteles szakasz mentén elhelyezkedő értékesítő helyeken valószínűleg épp úgy sor kerülhet majd a díj megfizetésének ellenőrzésére, mint bárhol máshol a fizetős útszakasz részein.

Az ilyen helyen történő ellenőrzéskor tehát, a díj megfizetésére irányuló szándékát a gépjármű vezetője már hiába jelezné, ez minden valószínűséggel nem jelent majd felmentést a pótdíjfizetési kötelezettsége alól!