Matricák

Az e-matricás rendszerbe tartozó járművek - személygépkocsik és azok pótkocsija, a motorkerékpárok, autóbuszok, lakóautók és vontatmányaik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek vezetői több matrica közül választhatnak, melyek idő-és terület alapon adnak úthasználati jogosultságot.

A kategóriákról és árakról a NÚSZ Zrt. pontos adatokat közöl, megjelölve az újonnan átadott, matrica-köteles utakat, útszakaszokat is.

Az idén hatályba lépett díjrendeletben változtatások történtek a korábbi évek díjköteles hálózatára, kategóriákra, matrica típusokra, vonatkozóan, ezért az információkat nagyon alaposan kell tanulmányozni. A NÚSZ térképet is készített a díjköteles és díjmentes úthálózatokról, mely még nagyobb segítséget nyújthat a tájékozódásban.

Autópálya matrica

Sajnos tapasztalható némi kommunikációs zavar a megváltozott útdíjakkal és a matricákkal kapcsolatban is.

Lényeges dolog, hogy a korábban érvényben lévő matricák – néhány kivétellel – továbbra is érvényesek. Az éves, havi és 10 napos jogosultságot adó matricák ugyan úgy kaphatóak, és áruk is változatlan. Ami módosult, hogy D1-es típusból a D2-es kategóriába került a 7 személy feletti gépkocsi, valamint a 3,5 tonnánál nem nagyobb teherautók köre. Az autópálya matrica megvásárlásával továbbra is egy adott útszakaszt használhatunk díjmentesen, a megvásárolt időintervallumnak megfelelően.

Az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani: az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, és ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, ami  pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Érvényességi idő

  • Éves matrica a tárgyév legelső napjától, az azt követő év január utolsó napjának 24 órájáig. Fontos, hogy az éves is csak a vásárlás időpontjától – tehát visszamenőlegesen nem – biztosít jogos úthasználatot
  • Fél éves matrica esetén a vásárlás 6 db havi matrica együttes vásárlását jelenti
  • Havi matrica esetén a tulajdonos által megadott kezdő naptól a következő hónapban, a kezdő nappal egyező nap 24 óráig. Amennyiben kevesebb napszámú hónap követi a vásárlás havát, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig lesz érvényes a matrica; amennyiben Ön a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica kifizetésének időpontja.
  • 10 napos (heti) matrica a vásárló által megadott nap és további 9 nap idejére, azaz 10 egymást követő napra (naptári nap!) érvényes, a befejező nap 24 órájáig; amennyiben Ön a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica kifizetésének időpontja.
  • Összevont havi matricáknál valójában az éves matrica kényelme a fő szempont azoknak, akik év közben rendelik meg azt. A vásárlási visszaigazoláson szerepelnek a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi minősítések.

Itt tehát 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi és 2 havi matricák együttes megrendeléséről van szó, ami egy költség takarékos megoldás. A félév jogosultság mellett, 4-6 nap további jogos úthasználatot is ad, és az 1 havi kényelmi díjaknak mindössze a felét számolja fel. Az összevont matricák vásárlásánál a visszaigazolásban 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi azonosító szerepel!

Az éves matricák az ország minden autópályáján használhatóak korlátlanul. Ha ezt idén vásárolja meg a gépjármű tulajdonos - bármikor az év folyamán - akkor is csak 2016. január utolsó napjáig, tehát 31- éjfélig érvényes.

Megyei matricák

A megyei matrica az adott megyében lévő összes díjköteles útvonal igénybevételére ad jogosultságot. Ez a típus egy választható lehetőség, tehát nem kötelező és semmi esetre sem kizárólagos. A megyei matrica egy minőségi változást hivatott képviselni. Míg a korábbi matricák az adott időszakra adtak jogosultságot – területi korlátozás nélkül – addig ez a típus ennek pontosan a fordítottja, azaz területi korlátozást jelent, időbeli korlátozás nélkül. Ez valamivel „igazságosabb” teherelosztást és arányosabb díjazást képvisel, emellett pedig az éves matrica azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy az adott évben azt csak egyszer kell megvásárolni.

A megyei matricát a következő területekre lehet igénybe venni:

Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Borsod-Abaúj-Zemplén-megye, Csongrád megyek, fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, és Zala megye mellett, természetesen Pest megye.

A megyei matricák érvényessége az adott megye határán túl, csak a megyét követő legelső csomópontig érvényes!

A megyei matrica néhány autósnak költségcsökkentő lehet. Ide sorolva azokat, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszokat használtak, tehát nem volt éves matricájuk. Itt az újonnan fizetős szakasszá vált részeket érintheti a könnyebbség. Az elővárosokból ingázókat nagy számban érinti, tehát nekik mindenképp érdemes a megyei matricát megvásárolni. Azok az autósok, akik kisebb területen, egy-egy megyében gyakran utazgatnak, szintén jól járhatnak ezzel a matricatípussal, hiszen a megyei e-matrica érvényességi ideje, egy év!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert az „évre” szóló jogosultság számos esetben félreértésre ad okot. : Amennyiben a gépjármű tulajdonosa idén, – 2015 folyamán bármikor - vásárolja meg megyei vagy éves matricáját, a jogosultsága nem tart tovább 2016. január 31-nél. Az éves matrica kizárólag az adott év 365 napjára érvényes.